ALPINE TOURS

MONTE ROSA

Reiscode: MMR

De machtige Monte Rosa is veruit het grootste en hoogste gletsjermassief boven de vierduizend meter. Vanuit de Italiaanse en zonnige zijde van de Alpen in beklimmen we een aantal prachtige vierduizenders. Retour doet dit altijd in stijl. Omgeven door de woeste witte schoonheid van de omringende sneeuwgraten en bergpieken. We kunnen kiezen! of over de hemelse sneeuwgraten boven 4300 meter, of het letterlijke hoogtepunt. De 4559 meter hoge Capanna Margherita. Één van de hoogste berghutten ter wereld. Sensationele zonsondergangen en zonsopkomsten zijn ervaringen op die hoogte die je altijd bijblijven. 

De flexibiliteit van Retour en haar kennis van het hooggebergte maken deze Monte Rosa Alpine tour tot een ware sensatie. De mogelijkheden zijn legio in de Monte Rosa en zeven toppen boven de vierduizend meter behoren dan tot de mogelijkheden.

Een groot doorzettingsvermogen is gewenst om het gestelde doel te bereiken. Retour schenkt niet alleen aandacht aan de uiteindelijke topbeklimmingen. Het voorprogramma, de zogenaamd acclimatiseringsdagen, zijn regelmatig de ondergesneeuwde kinderen. Retour vindt de beleving van deze bergtoppen, ruim boven de drieduizend meter, in beleving zeker niet onder moeten doen voor het uiteindelijk doel of doelen. We begeven ons in verlaten oorden van het oudste natuurpark Gran Paradiso of het `vergeten dal’ Valpelline. Hier is de natuur nog origineel en zijn de bergtochten en topbeklimmingen, prachtige en sensationele avonturen. Retour weet als geen ander na 30 jaar ervaring in Valle d’Aosta deze tochten te selecteren.

Ervaring in het lopen met stijgijzers op een gletsjer/sneeuw en ijs is een pre of gewenst. Retour
hanteert een unieke formule die uitstekend past bij de actuele fysieke situatie van iedere deelnemer.
Men is dan verzekerd van de juiste bergtocht op het juiste niveau.

MONTE ROSA

Op een top staan boven vierduizend meter is al een bijzonder moment in je bestaan. Maar als je het Monte Rosa bergmassief beklimt vanuit Valle d’Aosta ervaar je nog een extra dimensie van het hooggebergte. De toppen ogen rond en elegant maar vergis je niet: in dit gebergte vecht je tegen de elementen. De droge warme lucht vanuit de Po vlakte botst regelmatig tegen de koudere vochtige lucht van de Alpen. Prachtige cumuliforme wolken jagen over en langs je heen. Rotsen, gletsjerijs en sneeuwvelden gloeien rood op tijdens zonsopkomst en zonsondergang. De naam Monte Rosa betekent gletsjerberg in het dialect van Valle d’Aosta. En ‘rosa’ betekent rood in het Italiaans.

In de verte aan de horizon zien we de Mont Blanc in het eerste zonlicht. We klimmen naar vrijwel dezelfde hoogte en ervaren een soort poollandschap vaan bergtoppen om ons heen. Aangekomen op vierduizend meter kunnen we kiezen welke van de vele toppen we kunnen beklimmen. Een keuze die men bij de Mont Blanc niet terugvindt. De Monte Rosa is altijd een winner. Een gevoel van teleurstelling is uitgesloten.

Zwaarte:

Een zware alpine bergtocht en een uitstekend doorzettingsvermogen is vereist. Ervaring op stijgijzers een pré.

85%

Datums

01-07 t/m 08-07
22-07 t/m 29-07
05-08 t/m 12-08
19-08 t/m 26-08

Basisprijs

€ 945,- per persoon (tent)

Wat is er (niet) inbegrepen bij deze reis?

Ik heb interesse in deze reis!

Mountain Mont Blanc : voor jou, als je een goed doorzettingsvermogen, ervaring hebt met het lopen op stijgijzers en geen hoogtevrees hebt!

Natuurlijk heb je er wel eens over nagedacht hoe het zou zijn om op de hoogste bergtoppen van de Alpen te staan ! Retour, bekend om haar uitdagende routes in het Italiaanse Valle d’Aosta biedt unieke beklimmingen. Begeleid door officieel erkende U.I.A.G.M. berggidsen. Voorafgaand van de uiteindelijke beklimmingen in de Monte Rosa, bekijkt het Retourteam samen met de gidsen in hoeverre de deelnemers in staat welke toppen te beklimmen. Houdt ten alle tijden rekening met de mogelijkheid dat door fysieke, weer- of terreinomstandigheden de geplande vierduizender (-s) geen doorgang kan vinden. Retour benadrukt dan ook altijd de focus te verdelen op de beleving naar alle prachtige voorafgaande klimdagen en niet alleen het gestelde doel van de Monte Rosa.

Tijdens de eerste dagen bereiden we ons voor om spectaculair gelegen bergen te beklimmen van meer dan 3500 meter Bijzondere  ervaringen op zich. Na één van deze beklimmingen ben je verzekerd van een goede acclimatisering.

Tijdens de beklimming van de Mont Blanc vermijden we de meest gebruikte en dus overvolle normaalroute. De meer uitdagende en de wat rustigere Italiaans-Franse zijde vanuit rifugio Cosmique ervaar je de beklimming als één groot avontuur. Prachtige en gevarieerde gletsjerpassages zijn kenmerkend voor deze beklimming. De Mountain Mont Blanc is er voor jou, als je een goed doorzettingsvermogen, ervaring hebt met het lopen op stijgijzers en geen hoogtevrees.

Dagindeling Alpine Tour Monte Rosa

Dag 1 zaterdag

Aankomst op het Retour basiskamp in het hartje van het meest prachtige natuurpark in de Alpen, De Gran Paradiso, gelegen in Valle d’Aosta. Ontvangst, instructie en voorbereiding met een lekker apératief of een herlijk Italiaans wijntje. Avondeten basiskamp of in het Romaanse stadje Aosta. ook dit is Retour, gemoedelijk en gezellige sfeer.

Dag 2 zondag

Inloopdag in de omgeving van het basiskamp. Deze dag trektocht in het natuurpark Gran Paradiso. Deze bergtocht is pittig en brengt u in een spectaculaire omgeving van wilde en verlaten natuur en aan de voet van de gletsjers. We klimmen naar een hoogte boven de 3000 meter, Een uitstekende en prachtige start in voorbereiding voor de Monte Rosa (duur : 6-7-uur.) Terugkeer naar het basiskamp waar we kunnen anticiperen op de komende bergavonturen in de Gran Paradiso of Valpelline. Avondeten op het basiskamp.

Dag 3 maandag

Vanuit basiskamp bergtocht naar de col Lauson op 3300 meter en dalen we af naar rifugio Vittorio Sella tot 2585 meter. Hier overnachten we. Een pittige dag die alvast een goede basis legt voor de kuitspieren voor het vervolg van de week.

Dag 4  dinsdag

Voor het eerste licht vertrekken we naar de 3630 meter hoge Punta Rossa. Een prachtige en goed toegankelijke topbeklimming naar grote hoogte. We zijn nu weer aantal honderden meters hoger voor de acclimatisering en dat doen we al genietend van het spektakel om je heen. Zeer enerverende route met veel klimgenot. Onze beloning volgt over de rotsgraat naar de top. Het uitzicht is fenomenaal over alle vierduizenders boven de Aosta vallei. Een ideale berg in de voorbereiding voor de Monte Rosa. We dalen weer af naar de berghut voor een heerlijke en welverdiende lunch. Na de lunch nog even uitbuiken en dan verder terug naar de vallei. Transfer terug naar het basiskamp.
(duur : 6 uur ).

Na de afdaling terugkeer basiskamp en avondeten.

Dag 5 woensdag

Vandaag geven we onze spieren de nodige rust en bereiden we ons voor op het vertrek naar de Monte Rosa. Tegen het einde van de middag kunnen we gaan raften en/of dry-canyoning. (optioneel ). Een uitstekende break in de week, We kunnen ook een bezoek brengen aan het Romaanse stadje Aosta en avondeten,
Indien noodzakelijk kunnen we deze dag mogelijk gebruiken als extra bergtocht of de beklimming naar een dag eerder verplaatsen vanwege weeromstandigheden.

Dag 6 en dag 7  ( donderdag en vrijdag )

We zijn er klaar voor! De Monte Rosa staat nu op ons te wachten.

MONTE ROSA    ( donderdag en vrijdag )

De Monte Rosa ligt een twee uur rijden vanaf het basiskamp in Gran Paradiso. We nemen rond een uur of twee de lift. De lift brengt ons naar 3200 meter. Hiervandaan is het een klein uurtje naar de berghut waar we overnachten.  Ons vertrekpunt naar enkele van de vele indrukwekkende vierduizend meter hoge bergtoppen. De bedoeling is om het maximale aantal van zeven vierduizenders te beklimmen. Een streven dat een groot doorzettingsvermogen verlangt en een ongekende belevingservaring zal zijn. Hemelse sneeuwgraten gaan we aanschouwen en wellicht beklimmen.
Na deze prachtige beklimmingen keren we weer terug naar het Retour basiskamp. We evalueren onze bergavonturen tijdens het avondeten op het kamp of in één van de gezellige restaurantjes in Aosta.

Dag 8 zaterdag

Einde klimweek en voorbereiding voor vertrek naar Nederland.

Ik heb interesse in deze reis!